ANÀLISI LEXICOMÈTRICA

Per fer l’anàlisi lexicomètrica he triat dos textos sobre feminisme.

Feministes de Catalunya: http://feministesdecatalunya.blogspot.com.es/

Qui som? Declaració d’intencions:

http://feministesdecatalunya.blogspot.com.es/p/declaracio-dintencions.html

Feministes indignades http://feministesindignades.blogspot.com.es/

Manifest: http://feministesindignades.blogspot.com.es/p/manifest.html

M’agradaria veure si a partir del llenguatge de cadascun dels texts es mostra la variable ideològica. És a dir, mentre Feministes de Catalunya sembla ser un bloc un pèl institucionalitzat, dedicat a les dones que treballen en l’àmbit dels professionals de qualsevol sector, el bloc Feministes indignades mostra un feminisme més ampli, en el sentit que abarca altres reivindicacions de gènere, agrupant un sector més d’esquerra.

Feministes de Catalunya, el primer anàlisi bàsic dóna aquest resultat:

Dibujo 1

Aplicant la llista de stopwords que he introduït manualment amb articles i conjuncions el resultat és el següent:

Dibujo 2bis

Com que no es veu molt clar, remarcar que la paraula «dones» surt la primera de la llista repetint-se fins a 21 vegades.

Dibujo 3bis

No obstant, la paraula feminisme o alguna de les seves variants només surt dues vegades, al títol, i a la primera frase. Calculant la riquesa lèxica del text surt un valor de 0,60.

D’altra banda, havent passat el stopwords, l’anàlisi del text de Feministes indignades, donaria aquest resultat:

Dibujo4bis

Com veieu, igual que en el text anterior la paraula més repetida és dones amb un total de 13 vegades, no obstant, la paraula feminista i les seves variants (feministes, feminisme i feminitat) es repeteixen fins a 9 vegades. La riquesa lèxica del text és de 0,62.

Paraula

Feministes de Catalunya

Feministes Indignades

dones

Posició 1/ Freqüència: 21

Posició 1/ Freqüència: 13

volem

Posició 2 / Freqüència: 9

Posició 4/ Freqüència: 12

dret

Posició 4/ Freqüència: 8

Posició 7/ Freqüència: 9

persones

Posició 6/ Freqüència: 7

Posició 6/ Freqüència: 10

Amb tot, veient les dues llistes completes, es fa més evident que el blog de feministes indignades segueix una línia diferent i un pèl més radical. Efectivament mentre la segona paraula més repetida a Feminsites de Catalunya és «volem» a Feministes indignades és «exigim». Igulament el fet que les variants de feminisme només surtin dues vegades al primer text ja indica que el llenguatge utilitzat és menys agressiu i per alguns, fins i tot més entenedor. En aquesta línia, semblaria evident que, tal com indica Lakoff, el llenguatge polític utilitzat és una bona eina per arribar a segons quins sectors en tant que amplia o redueix les persones que s’identifiquen amb la causa.

Deja un comentario